KONJAC Een afslankende en ontgiftende wortel.

 

 

 

 

 

papilon

WAT IS KONJAC?

Een afslankende en ontgiftende wortel.

Een plant uit de Araceae familie, genaamd Amorphophallus konjac en verwant aan yam, gekweekt in heel Azië. De enorme knol (tot 80 cm in omtrek) wordt gereduceerd tot een fijn wit poeder, een basisingrediënt in de Aziatische keuken, en vervolgens verwerkt tot blokken of vermicelli.

 

konjac

WAAR VIND IK KONJAC?

Konjac capsules zijn te vinden in apotheken, terwijl konnyaku en shirataki te vinden zijn in Aziatische kruidenierswinkels of op internet ( www.kioko.fr, www.workshop-isse.fr, www.konjacmarket.com, www.asianmarket.fr). Reken op €3 tot €5 per 200g voor konnyaku en shirataki. De meeste? Konjac is in de verpakking enkele maanden houdbaar.

EEN BUITENGEWOON VOEDSEL

Let op, konjac bevat geen vitaminen of mineralen! Het moet daarom deel uitmaken van een gevarieerde voeding, rijk aan planten. Maar het heeft nog veel meer deugden.

Licht : Konjac bevat een oplosbare vezel, glucomannaan. In de aanwezigheid van een vloeistof absorbeert het tot 100 keer zijn volume aan water, waardoor het een viskeuze gel wordt die vetten en suikers vasthoudt. Met 3 calorieën per 100g verslaat konjak andere afslankende voedingsmiddelen (10 calorieën per 100g voor komkommers)!

Detox : in Japan worden ze gegeten om de darmen te reinigen. Rijk aan vezels: de rijkste natuurlijke bron van vezels die verkrijgbaar is. Terwijl haverzemelen 14% bevatten, bevat konjac 64% (op basis van droge stof). Daardoor helpt het om luie overgangen te reguleren. Bovendien “is het een zeer interessant prebioticum dat de micro-organismen in onze darmen voedt”, voegt Catherine Serfaty-Lacrosnière, voedingsdeskundige, toe (3).

Eetlustremmer : het voordeel van konjac is dat het je maag vult als je het eet. We hebben dus minder honger. Het is zelfs een van de weinige voedingsmiddelen die een claim voor ‘gewichtsverlies’ mag voeren, toegekend door de Europese autoriteiten. Aan de andere kant heeft het geen effect op hunkering naar suiker, vet of zout, of op hunkering naar voedsel.

  in evenwicht brengen: naast de afslankende eigenschappen helpt konjac de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te stabiliseren. Als je diabetes hebt, moet je dit met je arts bespreken, omdat het de effectiviteit van bepaalde medicijnen kan veranderen.Neutraal: het is moeilijk om de smaak van konjac te omschrijven. Het is licht elastisch, neutraal in de mond, stevig en transparant… Hittebestendig, het kan worden gebruikt in een breed scala van gerechten.

(3) Auteur van “Secrets de l’alimentation anti-inflammatoire” (uitgegeven door Albin Michel).

HOE TE GEBRUIKEN

In blokken : het wordt dan konnyaku genoemd, en is wit (het mildst) of grijs (iets sterker van smaak). Na het spoelen wordt het een minuut lang gebroeid en dan opnieuw gespoeld. Dit blok wordt voor het koken in grotere of kleinere stukken gesneden. Groentegratin: blancheer 200 g broccoliroosjes + 1 courgette in plakjes van 1 cm in kokend water gedurende 5 minuten. Schik in een kleine ovenschotel een dozijn kerstomaatjes + enkele zwarte olijven + 100 g konnyaku in blokjes van 3 x 3 cm. Bedek met een mengsel van 2 eieren + 20 cl melk + 2 el. eetlepel bloem + zout + peper. Bak 25 minuten op 180°C (gasstand 6). Fruitsalade: meng de stukjes van 1 peer + 1/2 Victoria ananas + 1/2 grapefruit + 25 g konnyaku in heel kleine stukjes gesneden. Voeg het sap van 2 sinaasappels en een beetje gehakte munt toe. Laat een nacht staan op een koele plaats.

Vermicelli : bekend als shirataki. Deze konjac ‘pasta’ wordt gegeten als spaghetti. Voor het koken moeten ze gespoeld, 1 minuut gekookt en opnieuw gespoeld worden.

Shirataki op Koreaanse wijze: marineer 100 g rundergehakt met 1/2 fijngehakt teentje knoflook + 1 eetlepel. eetlepels sojasaus + 1 eetlepel eetlepel sesamolie + 1 snufje zuiveringszout. Fruit in een koekenpan 1 ui + 1 kleine wortel, in dunne plakjes gesneden. Voeg het vlees toe en vervolgens 100 g spinaziescheuten en bak deze bruin. Eindig met het toevoegen van 150 g gebroeide shirataki. Breng op smaak met sojasaus en sesamzaadjes.

Shirataki + courgette + pesto: fruit 1 gesnipperde ui + 1 in blokjes gesneden courgette. Meng in een schaal 150 g gebroeide shirataki + 1 handvol geroosterde pijnboompitten + 1 el. eetlepel pesto + gehakte peterselie en munt.

Thaise tofu curry: Bak in een koekenpan 1 el. theelepel rode Thaise curry. Bevochtig met 20 cl kokosmelk. Voeg 1/2 gehakte groene peper toe + 50 g ananas + een dozijn tofublokjes. Laat 10 minuten koken. Serveer met shirataki en koriander.

Capsules en poeder : We raden aan om 1 of 2 capsules of sachets in te nemen met een zeer groot glas water, 30 minuten voor de maaltijd, een of twee keer per dag. Onze favorieten: Konjac van Arkopharma (ongeveer €6 voor 45 capsules), Diet Partner Phase d’Attaque van Innéov (€18 voor 15 zakjes).