Voeding & Ayurveda

Voeding volgens de Ayurvedische diëtetiek

kruiden

Soort voedsel

De aard van het voedsel vertegenwoordigt het thermische effect dat in het lichaam wordt gegenereerd na assimilatie van het voedsel.
Dit is het gevoel van warmte of koelte tijdens of na de spijsvertering,
ongeacht de temperatuur waarbij het wordt geconsumeerd.
Bijvoorbeeld als je in een Spaanse peper bijt (zelfs als die net uit de koelkast komt) of een glas alcohol drinkt (zelfs met ijs),
voel je de hitte je lichaam binnendringen en naar je hoofd gaan. Muntthee daarentegen,
die een fris gevoel geeft, zelfs als hij heet wordt gedronken, is een drank die in zeer warme landen wordt gedronken.

Vers of koud voedsel
Koel of koud voedsel koelt het lichaam af en vertraagt de lichaamsfuncties.
Ze zijn bijzonder geschikt voor warm weer.

Zomergroenten en -fruit zoals tomaten,
Komkommers, courgettes, meloenen en watermeloenen zijn vrij vers van aard.
Ze zijn ook geïndiceerd bij tekenen van hitte in het lichaam, zoals koorts of overmatige dorst,
rode teint, constipatie met droge ontlasting, donkere urine, agitatie, prikkelbaarheid, rode huiduitslag, ontstekingen.
Mensen die aan dit type aandoening lijden, moeten meer verse of koude voedingsmiddelen eten.
en beperk het gebruik van warm of heet voedsel, dat niet geschikt is voor hen.
Voorbeelden van vers of koud voedsel: tomaat, eiwit, krab, kiwi,
meloen, grapefruit, watermeloen, asperges, aubergine, selderij, champignons, koolrabi, komkommer, spinazie, sla, rauwe radijs, enz.

Warm of heet voedsel
Warm of heet voedsel verwarmt het lichaam, stimuleert de vitale functies en verhoogt de stofwisseling.
Ze zijn bijzonder geschikt voor koud weer, specerijen, kruiden en sterke dranken,
bepaalde vruchten en groenten. Ze worden geïndiceerd wanneer er tekenen van verkoudheid in het lichaam verschijnen,
zoals kilte, koude handen en voeten en verkoudheid veroorzaakt door het klimaat.
Ze worden ook aanbevolen in gevallen waarin de lichaamsfuncties vertragen, zoals een trage spijsvertering.
Mensen die het koud hebben, moe zijn of last hebben van spijsverteringsproblemen moeten meer warm of heet voedsel eten.
en beperk dat van vers of koud voedsel.
Voorbeelden van warm of heet voedsel: knoflook, porcini, venkel, ui, kastanje, lychee, walnoot, perzik, garnaal,
eigeel, koffie, kaneel, kruidnagel, enz.

Neutrale voedingsmiddelen

Naast de vier natuurniveaus koel, koud, warm en heet, is er nog een vijfde: de neutrale natuur.
Voedingsmiddelen in deze categorie hebben geen merkbaar thermisch effect.
Dit betekent dat ze het hele jaar door en voor iedereen geschikt zijn.
In feite worden deze voedingsmiddelen zonder onderscheid gebruikt voor constituties of ziekten van koude of warme aard.
Voorbeelden van neutrale voedingsmiddelen: wortel, kool, sperzieboon, aardappel, harde rijst, ananas, vijg, pruim, druif, koemelk, enz.

Smaken van voedsel
De vijf belangrijkste smaken
zijn zuur, bitter, zoet, scherp en zout.

Elk van deze smaken heeft een specifieke impact op het lichaam, net als de aard van het voedsel.
Sterker nog, volgens de theorie van de vijf elementen komt elke smaak overeen met een orgaan waarin het een specifiekere werking heeft.
Zuur wordt geassocieerd met de lever, bitter met het hart en zoet met de milt,
Pittig wordt geassocieerd met de longen en zout met de nieren. Het is belangrijk om die ene smaak te kennen, in gematigde hoeveelheden,
voedt het bijbehorende orgaan.
Het gebrek aan een bepaalde smaak leidt tot ondervoeding van het corresponderende orgaan en de lichaamsweefsels die ermee verbonden zijn.
Maar een teveel van deze smaak beschadigt dit orgaan, waardoor het niet goed meer functioneert en er stoornissen in het lichaam ontstaan.
De harmonie van smaken is daarom fundamenteel voor onze balans.
Maar dat is nog niet alles. Elke smaak heeft een specifieke werking in het lichaam en genereert precieze metabolische effecten.
Hoewel onze moderne wetenschap er geen rekening mee houdt,
Deze effecten zijn heel reëel en helpen de geneeskrachtige eigenschappen van de meeste voedingsmiddelen te verklaren.

Zure smaakeigenschappen
De zure smaak zou samentrekkend zijn. Dit effect is merkbaar wanneer je sterk zuur voedsel eet.
Als je bijvoorbeeld hard op een limoen bijt, voel je de binnenkant van je wangen en tong samentrekken.
Zelfs bij voedingsmiddelen met weinig zuur, waarbij je objectief geen zuurgraad voelt, bestaat deze samentrekkende werking in verschillende mate.
Het heeft dus de neiging om vast te houden wat pathologisch of excessief uit het lichaam ontsnapt (zweet, sperma, vloeistoffen, bloed, energie).
Voedingsmiddelen met een zure smaak worden vaak gebruikt om diarree, transpiratie en leucorroe tegen te gaan,
Bloedingen, onophoudelijk hoesten, wanneer deze aandoeningen worden veroorzaakt door een tekort in het lichaam.
Volgens de Ayurvedische geneeskunde is de lever verbonden met de pezen, spieren en ogen.
Een redelijke inname van zuur smakend voedsel versterkt de lever, voedt pezen en spieren en helpt een goed gezichtsvermogen te behouden.
Onvoldoende of overmatige consumptie van voedingsmiddelen met dezelfde smaak leidt tot leverstoornissen,
die pezen en spieren niet meer voldoende voedt, wat peesontsteking en kramp veroorzaakt.
Voorbeelden van zuur voedsel: postelein, tomaat, abrikoos, kers, citroen, aardbei, kiwi, mandarijn, mango,
Sinaasappel, grapefruit, perzik, appel, pruim, druif, azijn, enz.

Eigenschappen van bittere smaak

De bittere smaak heeft verschillende eigenschappen. Ten eerste verwijdert het overtollige warmte uit elk deel van het lichaam.
Wat we in de Ayurvedische geneeskunde hitte noemen, is vaak fysiologische of pathologische hyperactiviteit,
wat bijvoorbeeld kan leiden tot een rode teint, oogontsteking, mondzweren, huiduitslag en constipatie met droge ontlasting,
blaasontsteking, dorst, donkere en schaarse urine, enz.
Slapeloosheid, rusteloosheid, prikkelbaarheid en de neiging om snel boos te worden kunnen ook manifestaties zijn van hitte in het lichaam.
De bittere smaak zuivert deze hitte en voert het af naar beneden. Bovendien heeft deze smaak de neiging om uit te drogen.
Het eten van voedsel met een bittere smaak helpt het hart en de dunne darm,
stimuleert ook de maagfuncties (aperitief).
Aan de andere kant kan het consumeren van te veel of te weinig van deze smaak de werking van deze organen verstoren.
Voorbeelden van bitter voedsel: paprika, andijvie, asperges, selderij, witlof, sla, andijvie, enz.

Eigenschappen van zoete smaak

De milde smaak voedt, verstevigt en hydrateert. Deze smaak werkt als een algemeen tonicum.
Het bevordert de productie van energie, bloed en lichaamsvloeistoffen.
De meeste granen en peulvruchten hebben een milde smaak.
Deze voedingsmiddelen, rijk aan langzame suikers, zijn de favoriete voeding van sporters voor het sporten, juist vanwege hun energie-inhoud.
Melk en veel fruit hebben ook een zoete smaak. Ze bevochtigen het lichaam en verzachten de dorst.
De milde smaak werkt ook spanningsverlagend.
Je hebt dit zeker ervaren bij emotionele stress.
De voedingsmiddelen die we in dit soort situaties spontaan zoeken, zijn zoete voedingsmiddelen.
De milde smaak verlicht spasmen en pijn,
zoals rietsuiker doet, bijvoorbeeld in het geval van buikpijn of menstruatiepijn.
De zoete smaak wordt geassocieerd met de milt/maag combinatie,
Het eten van een gematigde hoeveelheid voedsel met een milde smaak versterkt en harmoniseert het spijsverteringsstelsel en voedt het vlees.
Als je te weinig van deze smaak eet, zal je vlees ondervoed raken en zul je afvallen.
Aan de andere kant, als je te veel zoete of mild smakende voedingsmiddelen eet (zoete smaken zijn al een concentraat van zoetheid),
de spijsverteringsfuncties worden overweldigd en het overvoede vlees zet uit.
Dit fenomeen is vooral duidelijk bij het steeds vaker voorkomende probleem van overgewicht en obesitas.
Maar te veel suiker kan ook problemen veroorzaken zoals darmproblemen en rhinitis,
sinusitis, hypoglykemie, hypercholesterolaemie, enz.
Voorbeelden van zoet voedsel: wortel, champignon, venkel, zoete aardappel, aardappel, oesterzwam, pompoen, tomaat,
spliterwten, erwten, tarwe, maïs, gierst, rijst, eieren, koemelk, enz.

Eigenschappen van de kruidige smaak

De scherpe smaak werkt externaliserend, wat betekent dat het energie en vloeistoffen naar de oppervlakte van het lichaam brengt, naar de huid.
Het wekt dus transpiratie op.
Een goed gekruide toddy aan het begin van een verkoudheid laat je bijvoorbeeld zweten en neemt de kou weg,
om te voorkomen dat het verder het lichaam binnendringt en de longen bereikt.
Bovendien is de scherpe smaak dispergerend, wat betekent dat het energie laat circuleren (wat op zijn beurt bloed en lichaamsvloeistoffen kan laten circuleren).
Het wordt daarom gebruikt bij stagnatie van energie (benauwdheid, buikpijn, pijn in het epigastrium en de buik),
frequent zuchten, prikkelbaarheid, gewrichtspijn, bijvoorbeeld) of in gevallen van bloedstuwing
(stekende pijn in de borst of buik, menstruatiepijn, traumatische pijn, bepaalde migraine, bijvoorbeeld).
In kleine hoeveelheden versterkt deze smaak de longen en dikke darm, maar in overmaat verspreidt en verzwakt het hun energie.
Volgens de Ayurvedische geneeskunde is het de long die de energie van het hele lichaam regelt.
In overmaat moet deze smaak worden vermeden door mensen die zwak of moe zijn, omdat het hun toch al ontoereikende energie dreigt weg te zuigen.
Voorbeelden van prikkelend voedsel: knoflook, koolrabi, selderij, lente-ui, venkel, ui, rauwe radijs, dille, steranijs, koriander, gember,
munt, nootmuskaat, oregano, cayennepeper, zwarte peper, enz.

Eigenschappen van de zoute smaak

Van de zoute smaak wordt gezegd dat het harde verzacht en losmaakt en verhardingen verspreidt.
Als kind heb je ongetwijfeld het verzachtende effect van zeewater op de korstjes op je knieën ervaren.
Vanuit een meer medisch oogpunt heeft het de eigenschap om abnormaal harde huid zoals cysten, nodositeiten, struma’s en lipomen te verzachten.
Een voorbeeld is de werking van bepaalde zeewieren bij de behandeling van struma.
De zoute smaak heeft ook een zuiverend effect, een neerwaartse beweging.
Zout water heeft een interessant effect bij constipatie, omdat het de ontlasting zachter maakt en de afvoer ervan bevordert.
Het eten van een kleine hoeveelheid van deze zoute smaak voedt de nieren.
Maar te veel van deze smaak verzwakt de nieren en botten en heeft ook een negatief effect op het hart.
Het is daarom niet aan te raden om zout voedsel te eten als je nier- of hart- en vaatproblemen hebt.
Voorbeelden van zoute voedingsmiddelen: zeewier, haver, gerst, krab, garnalen, oesters, mosselen, octopus, sojasaus, keukenzout, enz.

Het verschil tussen de smaak en het aroma van voedsel
Elk voedingsmiddel kan een of meer smaken hebben, die niet altijd de smaken zijn die we voelen als we het proeven.
Het feit dat een voedingsmiddel wordt beschreven als zuur van smaak, bijvoorbeeld, ook al proeven we het niet als zuur,
kan betekenen dat het vooral inwerkt op de leverenergie (de lever wordt geassocieerd met zuur), of dat het een adstringerende werking heeft.

Ontvanger meridiaan
Iedereen heeft wel eens gehoord van acupunctuurmeridianen, maar iedereen weet niet wat ze doen.
In de Ayurvedische geneeskunde worden meridianen beschouwd als de kanalen waardoor energie in het lichaam circuleert.
Dit zijn de meridianen die elk klein deel van het lichaam verbinden met de rest van het organisme,
die interne en externe structuren verbinden, elementen aan de bovenkant met die aan de onderkant, enz.
Dit maakt het lichaam tot een geheel. Wat het dieet betreft,
Het is via deze meridianen dat de energie die door voedsel wordt geproduceerd, door het hele lichaam wordt gedistribueerd.
Een voedingsmiddel kan een meer specifieke werking hebben op een bepaald orgaan of weefsel in het lichaam.
Als een voedingsmiddel een bepaald effect heeft op hoesten of ademhalingsproblemen, wordt gezegd dat het naar de longmeridiaan gaat.
Als een voedingsmiddel het gezichtsvermogen verbetert, een zintuig dat geassocieerd wordt met de lever, wordt gezegd dat het naar de levermeridiaan gaat.
De “ontvangende meridiaan” van een voedingsmiddel is dus het belangrijkste tropisme, d.w.z. het belangrijkste doel van de invloed ervan op het lichaam.
Door de gecombineerde werking van natuur, smaak en de ontvangende meridiaan kunnen we ons richten op een bepaald gezondheidsprobleem.
Een banaan bijvoorbeeld, die koud en zoet van smaak is, gaat naar de dikke darm meridiaan.
Door zijn koude aard kan het helpen bij constipatie veroorzaakt door hitte, met droge ontlasting.
Dankzij de milde smaak toniseert het de dikke darm en helpt het bij constipatie veroorzaakt door een gebrek aan energie en onvoldoende darmperistaltiek.

Eigenschappen van voedingsmiddelen volgens de Ayurvedische diëtetiek.
Het fantastische aan Ayurvedische diëtetiek is dat voedsel niet alleen wordt beschouwd als een voedingsstof.
Het zijn ook “medicijnen” die een therapeutische werking op het lichaam kunnen hebben.
Zoals we net gezien hebben, hangt dit af van de eigenschappen van het voedsel en de combinatie van de aard, de smaak(en) en de ontvangende meridiaan.
Gecombineerd met nauwkeurige observatie van de specifieke effecten van voeding op het lichaam, heeft de Ayurveda in India en China een echt “medisch vak” voor voeding gecreëerd.
Om het ronduit te zeggen: door de eeuwen heen hebben ze het equivalent van een “Vidal” woordenboek gecreëerd van de medicijnen die onze artsen voorschrijven.
De voedingsindicaties zijn heel precies, komkommer bijvoorbeeld behandelt het vasthouden van water,
Selderij verlicht hoge bloeddruk, aardappelen genezen maagzweren en eekhoorntjesbrood behandelt vermoeidheid,
Kiwi’s werken spijsverteringsbevorderend en voorkomen indigestie,
Perziken genezen constipatie, mango’s voorkomen braken en krab vergemakkelijkt de bevalling,
amaranth bevordert de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven,
gember voorkomt voedselvergiftiging, enz.
Natuurlijk genezen niet alle voedingsmiddelen aandoeningen op dezelfde manier als bepaalde medicijnen.
Aan de andere kant bieden ze verlichting, hulp en ondersteuning
Het is niet onze bedoeling om te zeggen dat ze diabetes, kanker of hartaandoeningen behandelen. Dat zou grof en oneerlijk zijn.
Maar het is belangrijk om te weten dat bepaalde voedingsmiddelen genezing bevorderen en verergering of het ontstaan van een ziekte voorkomen,
wat op zich al fantastisch is. Bovendien zijn veel van deze producten zeer effectief tegen alledaagse kwaaltjes:
Constipatie, diarree, indigestie, darmgas, hoesten, vermoeidheid, vasthouden van water, acne, hypogalactie, terugkerende verkoudheid,
reuma, hoge cholesterol, enz. De Ayurvedische
Ayurvedische ervaring
ervaring op het gebied van voeding is kolossaal.

Laten we eens kijken naar de concrete studie van een voedingsmiddel volgens de Ayurvedische diëtetiek.

Selderij – Stelen, Apium graveolens, Qin Cai :

– Smaak en type: Zoet, licht kruidig, licht bitter, fris of koud
– Meridianen ontvanger: Lever, Maag, Long, Blaas

Functie :
Vermindert functionele hyperactiviteit van de lever.
Indicaties: duizeligheid, rode huid, rode ogen, hoge bloeddruk.


Functies
Verheldert leverhitte, verlaagt lever Yang.
Mechanisme:Door levervuur of stijging van lever Yang.
Functionele hyperactiviteit van de lever kan leiden tot
overtollige warmte in het bovenlichaam, wat leidt tot oogproblemen
of hoofdsymptomen (duizeligheid, hoofdpijn).
Functie :Vermindert functionele hyperactiviteit van de maag.
Indicaties :Dorst, misselijkheid, braken.


Functies:
Verheldert hitte in de maag, harmoniseert de maag.
Mechanisme :Door hitte van de maag of een teveel aan alcohol.
Functionele hyperactiviteit van de maag kan het volgende veroorzaken
warmte die uitdroogt en spijsverteringsproblemen veroorzaakt.
Functie :Diureticum. Antisepticum voor de urinewegen.
Indicaties :Urgent, frequent, pijnlijk, schaars urineren, hematurie,
troebele urine, urineproblemen, oligurie.


Functies:
Verheldert hitte in de blaas, bevordert diurese.
Mechanisme:Door vochtwarmte van de blaas.
Ontsteking van de blaas, zoals blaasontsteking
of urethritis die urineproblemen veroorzaakt.

Andere medicinale indicaties ter ondersteuning van conventionele behandeling

– Selderijstengels zijn waarschijnlijk de meest effectieve groente in de strijd tegen hoge bloeddruk
. Modern onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen om overtollige triglyceriden en cholesterol te verlagen en dat het atherosclerose bestrijdt.
Het is daarom een uitstekend voedingsmiddel voor de preventie van hart- en vaatziekten. Om ongezonde vetten te verminderen en atherosclerose tegen te gaan,
Een eenvoudig recept bestaat uit het kort sauteren van 50 g shiitake paddenstoelen (vooraf gedroogd) en 400 g selderijstengels op hoog vuur.
Breng op smaak. Een andere remedie is om twee keer per dag een glas appelsap en selderijstengel (half om half) te drinken.
Voor hoge bloeddruk is een eenvoudig recept om 3 keer per dag 40 ml vers knolselderijsap te drinken.
Selderijstengels kunnen ook dagelijks gesauteerd worden gedurende minstens 15 opeenvolgende dagen.

– Sommige Chinese voedingsdeskundigen raden het aan bij diabetes, terwijl anderen het aanraden bij oedeem vanwege de vochtafdrijvende werking.
In beide gevallen moet je soepen van selderijstengels drinken bij je twee hoofdmaaltijden, zonder zout in het geval van oedeem.

– Selderijstengels lijken een interessant effect te hebben op opvliegers die gepaard gaan met de menopauze.

– Een oud Chinees medisch boek beschrijft het als: “Zwaar hoofd en lichte benen, een zwevende en trillende tred”.
Met andere woorden, het kan mensen helpen met duizeligheid en onevenwichtig lopen.

– Selderijstengels werden ook gebruikt om kinkhoest te behandelen die veroorzaakt werd door een gebrek aan Yin in de long (verzwakking van de longstructuur),
Daarom zeggen sommige Chinese medische teksten dat deze groente ook de longen vochtig maakt en hoesten tegengaat.

– Populair recept tegen overgeven tijdens de zwangerschap: maak een soep met 20 g selderijbladeren en 20 g knolselderij,
5 g zoethoutwortel en 5 g verse gember.
Zeef de soep aan het einde van het koken door een zeef om het vocht op te vangen.
Voeg een heel kippenei toe en klop dit door de soep. Drink alles op. Doe dit één keer per dag.

– In gevallen van urineweginfectie kan de conventionele behandeling worden ondersteund door het drinken van het sap van
100 g selderijstengels met een beetje suiker, 2 tot 3 keer per dag.
[widgets area=”wmcs-custom-widget-area” /]